top of page

BIOGRAFIE

De Israëlische/Nederlandse celliste Timora Rosler heeft in 1996 de eerste prijs op de Stuttgart International Cello Competition gewonnen. In 1997 werd haar de Vriendenkrans van het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam uitgereikt. Door de jury werd zij als volgt geprezen: "Timora Rosler bezit een innemend talent, intieme uitdrukking, virtuositeit en een natuurlijk gevoel voor de compositie… Haar interpretatie is uitzonderlijk fascinerend."

Een jaar later heeft ze een speciale prijs voor haar interpretatie op de XI. International Bach Competition in Leipzig gekregen. Verder won ze de hoogste prijs op de Caltanisetta International Duo Chamber Music Competition in Italië in 1996 samen met haar vaste pianiste Klára Würtz, de Concerto Competition van het Aspen Music Festival in de Verenigde Staten en het Clairmont Competition in Israël.

Sinds 1985 heeft zij beurzen van de America Israël Cultural Foundation ontvangen en was ze lid van de Distinguished Young Artists Chamber Music Group van het Jerusalem Music Centre. Ze nam deel aan masterclasses met Janos Starker, Heinrich Schiff, Boris Pergamenschikov, Anner Bijlsma, Lynn Harell en Daniel Shafran.

Rosler heeft haar diploma behaald aan de Universiteit van Yale, waar ze lessen volgde bij Aldo Parisot. Ze is afgestudeerd als Uitvoerend Musicus bij Dmitri Ferschtman aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam.

Ze speelde op talloze muziekfestivals, zoals Ravinia, Aspen, Banff Centre for the Arts, Cello Biënnale Amsterdam, Manchester Cello Festival, International Musicians Seminar in Prussia Cove (Engeland), Francigena International Arts Festival, Holland Music Sessions, Pro Festival in Rolandseck (Duitsland), Cello Festival Zutphen en Maurice Ravel Summer Academy in Frankrijk. Ze heeft ook deelgenomen aan Gaia Kamermuziek Festival in Thun.

Rosler was te horen tijdens Concerten in Europa, de Verenigde Staten, Canada, Argentinië en Israël. Als soliste trad ze op met verschillende orkesten, zoals Vlaamse Radio Orkest (o.l.v. Martyn Brabbins), Philharmonia of the Nations (o.l.v. Justus Frantz), Janácek Philharmonic, Grazioso Chamber Orchestra of the Hungarian National Philharmonic, Slowaaks Sinfonietta, Donetsk Philharmonic, National Symphony of Ukraine, Israel Sinfonietta Beer-Sheva, Haifa Symphony Orchestra, Camerata Antonio Lucio en Eastern Connecticut Symphony Orchestra.

Met het Orquesta de Cámara Mayo uit Buenos Aires heeft zij een uigebreide tournee door Nederland (o.a. Grote Zaal van het Amsterdamse Concertgebouw) en Argentinië gemaakt, met werken van Piazzolla. Hiervan is ook een TV- en CD-registratie gemaakt. Verder heeft Timora Rosler opnamen gemaakt voor de Israëlische, Hongaarse, Duitse, Nederlandse en Amerikaanse radio.

Rosler heeft diverse cd-opnames op haar naam staan, meest recente: Beethoven- alle werken voor cello & piano samen met pianiste Klara Würtz, uitgebracht door Brilliant Classics.

Ook als kamermusicus is zij bijzonder aktief, zij maakt deel uit van het Serafino Strijktrio.

Rosler is hoofdvakdocent aan het Conservatorium van Utrecht. Ze heeft masterclasses o.a. gegeven tijdens de International Conservatoire Week in St. Petersburg in Rusland, Forum Musikae in Madrid, Francigena International Festival, Instituto Bellini in Italië, Musica Arvenzis in Slowakije, International Cello Congress & Festival in Israel, Cellofestival Dordrecht, Utrecht String Academy in St. Vallerin in Frankrijk en Strings Winter Academy Davos in Zwitserland.

Ze maakte deel uit van de jury tijdens de IX. Aram Khachaturian International Cello Competition in Armenië, America-Israel Cultural Foundation audities in Israel, het Britten Cello Concours en het Prinses Christina Concours.


Rosler bespeelt een Thomas Dodd cello uit 1800.

bottom of page